Bemutatkozás

Andorkó Tibor Gyula a Pest Megyei Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke vagyok.

Engedjék meg, hogy bemutassam a vezetésem alatt álló egyesület múltját és jelenét.

 

Az egyesület 2007.június 20 – án kezdte meg hivatalosan munkáját 11 fővel, százhalombattai székhellyel, Pest Megyei Speciális Mentő És Kütató Egyesület néven. Az alapító tagok korábban már dolgoztak együtt hasonló munkakörben, csak más társaság neve alatt. A  szakmai és technikai fejlődés oly mértékű volt, hogy új egyesület megalapítását kezdeményeztük. Kezdetben mindenki a saját autóját, felszerelését, eszközét használta a mentési munkálatoknál. Főként ár és belvízi illetve viharok  okozta károk felszámolásában és eltűnt személyek felkutatásában nyújtottunk segítséget.

A 2008. év nagy változást hozott az egyesület életében. Hozzájutottunk első tűzoltóautónkhoz amit azonnal munkára is fogtunk, illetve első kisteherautónkhoz amit  az átalakítást követően 2009 évben állt munkába. A technikai eszközeink folyamatosan fejlődtek, az év végére teljesen felszereltük a tűzoltóautót. Az egyesület létszáma 16 főre nőtt, és az év végén 4 főnek sikerült bejutni és osztályelsőkként elvégezni a Fővárosi Tűzoltó Parancsnokság által szervezett Önkéntes Tűzoltói Alaptanfolyamot.

  1. január 1 napján ált szolgálatba a műszaki mentőszerünk, mely 2012 év elejéig meghatározó szerepet játszott a mentéseknél. Az év végére 29 főre duzzadt a csapatlétszám, és újabb 9 tagunk végezte el az Önkéntes Tűzoltói Alaptanfolyamot. Beszereztünk 15 garnitúra  bevetési ruházatot és védősisakot. Kialakítottuk saját arculatunkat, legyártattuk saját tervezésű egyenruháinkat.

Az egyesület a 2010 évet már 30 fős létszámmal kezdte meg. A tagjaink között rendőrök, mentődolgozók, tűzoltók, és más közalkalmazotti – köztisztviselő szférában dolgozók is található. Az egyesület számos hivatásos testülettel és civil szervezettel kötött szerződést megalakulása óta.

Az Egyesület tevékenységi köre, taglétszáma oly mértékben kibővült, hogy a szakmai feladatok ellátása érdekében három fő csoportot hoztunk létre, az Önkéntes Tűzoltói, az Egészségügyi és a Speciális Mentési szakterületekre. A három szakterület különálló feladatkörrel rendelkezik, a szakmai feladatok ellátását figyelembe véve.

Az Egyesület Tűzoltó Szolgálata jelenleg 22 fő önkéntes Tűzoltóval lát el rendszeres szolgálatot három szolgálati csoportban, az Érdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség területéhez tartozó Százhalombatta, Ercsi és Ráckeresztúr települések területén. A Tűzoltó Szolgálat technikai eszközeinek alapja két darab tűzoltó gépjármű fecskendő, melyek törvényi előírásoknak megfelelő teljes felszereltséggel rendelkeznek. Ezen kívül a tűzoltási munkákat két vegyes felhasználású rohamszer segíti, melyek az egyesület tűzoltó szolgálatának tűzoltás vezetésére, illetve az egyesület egészségügyi szolgálatának mentőorvosi feladatait is ellátják.

Az egyesület rendezvénybiztosítási feladatokat is ellát, egészségügyi és tűzoltási feladatkörökben egyaránt. A Százhalombattán megrendezésre kerülő helyi, területi, országos, illetve nemzetközi sport és kulturális rendezvények, állami ünnepségek egészségügyi és tűzoltó biztosításának többségét 4. éve magas színvonalon hajtjuk végre. Ide tartozik a Magyar Öttusa Szövetség által rendezett öttusa világkupa magyarországi fordulójának és a már 22. éve Százhalombatta város megrendezésében lebonyolításra kerülő  Summerfest Nemzetközi Folklór fesztivál teljes egészségügyi és tűzoltó biztosítása.

Az egyesület egészségügyi szolgálata 12 főből áll, közöttük mentőorvos, mentőtisztek, felnőtt és gyermek szakápolók, mentő gépkocsivezetők találhatók. Az egészségügyi szolgálat feladatát két darab a törvényi előírásoknak megfelelő és az ÁNTSz által engedélyezett rohamkocsival és a már említett két darab vegyes felhasználású mentőorvosi gépjárművel, egy mentő motorral és egy mentő robogóval látja el.

Az egyesület szakmai munkájának elvégzéséhez együtmükődési megállapodást kötött, az Érdi Katasztrófavédelmi Kirendeltséggel és az Érdi Rendőrkapitánysággal, ezek mellett számos mentő egyesülettel és civil szervezetekkel.

Az egyesület tagja továbbá a Budapesti Tűzoltó Szövetségnek illetve a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetségének.

 

A mentésekhez használt járműveket, eszközöket az egyesület tagjai önerőből szerezték be és tartják fent. Megalakulása óta az egyesület több mint 100 mentésen vett részt.

 

Százhalombatta, 2012. 08. 01.